Kolhydrater (Grundläggande) Del 2
Del 2 handlar lite om Fruktos, Sakaros, Laktos, Vitargo, Maltodextrin..
FRUKTOS
Fruktos (finns i frukt och vanligt socker) måste som sagt omvandlas
till glukos av levern innan det kan utnyttjas av våra muskler.
Tyvärr så konsumerar levern det mesta av energin och lämnar dina
muskler att arbeta med fett som bränsle vilket avsevärt försämrar
prestationsförmågan vid högintensiva syrekrävande aktiviteter.
Levern fungerar utmärkt med endast fett som energikälla och den
förbränner i normala fall stora mängder fett per dag.
Äter du fruktos eller Sakaros (Vanligt socker) så kommer dina
muskler och hjärna att få mindre högkvalitativ energi jämnfört med
om du ätit samma mängd glukos.
P.g.a att fruktos minskar leverns normala fettförbränning kan för högt
socker eller fruktosintag höja dina blodfetter och öka risken för diabetes
och hjärtkärlsjukdomar.
Dessutom omvandlas fruktos lätt till fett vilket gör att ett överflödigt
intag lätt bildar kroppsfett.
SAKAROS (Vanligt socker)
Sakaros består av 50% fruktos och 50% glukos.
Hälften av energin i vanligt socker är alltså effektiv och kan användas
direkt av musklerna, den andra hälften måste passera levern och kommer
inte dina muskler till nytta i lika stor utsträckning då den delvis
konsumeras av levern.
De flesta energidrycker som säljs innehåller socker som främsta
energikälla vilket alltså inte är optimalt.
LAKTOS
Består till hälften galaktos och hälften glukos.
Laktos har samma egenskaper som vanligt "bordssocker" (Sakaros)
eftersom galaktos beter sig precis som fruktosi kroppen d.v.s det måste
omvandlas till glukos i levern innan det kan användas som energi av våra celler.
VITARGO
Vitargo är namnet på en typ av patenterad stärkelse som har en speciell struktur.
Stärkelsen består av väldigt långa kedjor glukosmolekyler och är kraftigt
grenad vilket innebär att molekylen inte bara är en enda lång kedja utan förgrenar
sig till en "trädstruktur".
Tack vare att molekylen är väldigt stor får den blandade drycken en väldigt låg
osmolaritet, och tack vare förgreningen blir upptaget snabbt.
Att en dryck har låg osmolaritet betyder att det finns få lösta partiklar per mängd
vätska, detta gör att vitargo kan absorberas snabbt från magsäcken och att du
kan dricka större mängd kolhydrater utan att få ont i magen.
En kolhydrat som ger extremt hög osmolaritet är rent druvsocker.
Däremellan kommer Maltodextrin.
MALTODEXTRIN
Maltodextrin är en typ av stärkelse som oftast utvinns ur majs eller potatis.
Maltodextrin är en lättabsorberad billig kolhydrat som ingår i de flesta typer
av Gainers (Viktökningspulver).
Maltodextrin är utmärkt attkolhydratladda på och fyller effektivt dina glykongendepåer.
Fördelen jämfört med att ta rent druvsocker är att det ger mindre magproblem och
ger ett stabilare upptag.
Informationen kommer ifrån Kroppsnytt 02/2011
Det va slutet på kapitlet om Kolhydrater (Grundläggande)
Kanske dyker upp lite mer om detta inom kort. (Recept o dylikt)
Snart så skriver jag lite mer om protein och dess verkan för att bygga muskler.
Ha en toppen natt.
Ciao / Mattis
FRUKTOS
Fruktos (finns i frukt och vanligt socker) måste som sagt omvandlas
till glukos av levern innan det kan utnyttjas av våra muskler.
Tyvärr så konsumerar levern det mesta av energin och lämnar dina
muskler att arbeta med fett som bränsle vilket avsevärt försämrar
prestationsförmågan vid högintensiva syrekrävande aktiviteter.
Levern fungerar utmärkt med endast fett som energikälla och den
förbränner i normala fall stora mängder fett per dag.
Äter du fruktos eller Sakaros (Vanligt socker) så kommer dina
muskler och hjärna att få mindre högkvalitativ energi jämnfört med
om du ätit samma mängd glukos.
P.g.a att fruktos minskar leverns normala fettförbränning kan för högt
socker eller fruktosintag höja dina blodfetter och öka risken för diabetes
och hjärtkärlsjukdomar.
Dessutom omvandlas fruktos lätt till fett vilket gör att ett överflödigt
intag lätt bildar kroppsfett.
SAKAROS (Vanligt socker)
Sakaros består av 50% fruktos och 50% glukos.
Hälften av energin i vanligt socker är alltså effektiv och kan användas
direkt av musklerna, den andra hälften måste passera levern och kommer
inte dina muskler till nytta i lika stor utsträckning då den delvis
konsumeras av levern.
De flesta energidrycker som säljs innehåller socker som främsta
energikälla vilket alltså inte är optimalt.
LAKTOS
Består till hälften galaktos och hälften glukos.
Laktos har samma egenskaper som vanligt "bordssocker" (Sakaros)
eftersom galaktos beter sig precis som fruktosi kroppen d.v.s det måste
omvandlas till glukos i levern innan det kan användas som energi av våra celler.
VITARGO
Vitargo är namnet på en typ av patenterad stärkelse som har en speciell struktur.
Stärkelsen består av väldigt långa kedjor glukosmolekyler och är kraftigt
grenad vilket innebär att molekylen inte bara är en enda lång kedja utan förgrenar
sig till en "trädstruktur".
Tack vare att molekylen är väldigt stor får den blandade drycken en väldigt låg
osmolaritet, och tack vare förgreningen blir upptaget snabbt.
Att en dryck har låg osmolaritet betyder att det finns få lösta partiklar per mängd
vätska, detta gör att vitargo kan absorberas snabbt från magsäcken och att du
kan dricka större mängd kolhydrater utan att få ont i magen.
En kolhydrat som ger extremt hög osmolaritet är rent druvsocker.
Däremellan kommer Maltodextrin.
MALTODEXTRIN
Maltodextrin är en typ av stärkelse som oftast utvinns ur majs eller potatis.
Maltodextrin är en lättabsorberad billig kolhydrat som ingår i de flesta typer
av Gainers (Viktökningspulver).
Maltodextrin är utmärkt attkolhydratladda på och fyller effektivt dina glykongendepåer.
Fördelen jämfört med att ta rent druvsocker är att det ger mindre magproblem och
ger ett stabilare upptag.
Informationen kommer ifrån Kroppsnytt 02/2011
Det va slutet på kapitlet om Kolhydrater (Grundläggande)
Kanske dyker upp lite mer om detta inom kort. (Recept o dylikt)
Snart så skriver jag lite mer om protein och dess verkan för att bygga muskler.
Ha en toppen natt.
Ciao / Mattis
Kommentarer
Trackback