Kolhydrater (Grundläggande) Del 1

Grundläggande om Kolhydrater
Kolhydrater delas in i två grupper
Komplexa kolhydrater (stärkelse)
Enkla sockerarter (glykos, fruktos, saktaros, laktos, maltos m.fl)

* Stärkelse finns i tex pasta, bröd, ris, potatis
* Enkla sockerarter finns i tex Godis, frukt, läsk, mjölk

Varför är stärkelse bättre än enkla sockerarter?
Stärkelse består av långa kedjor av glukos som i mag-tarmkanalen omvandlas till fria
glukosmolekyler som är den enda typen av socker som direkt kan gå in i glykolysen och
längre fram bilda ATP som vi kan använda som muskelenergi.
Äter du tex fruktos måste det först omvandlas till glukos i levern innan det kan användas
av våra muskler eller andra celler.

Hela meningen med att äta kolhydrater är att ge våra celler effektiv energi, därför är det
naturligtvis bäst att tillföra dessa kolhydrater i en form som kroppen direkt kan använda
d.v.s något av följande:

* Glukos (Druvsocker)
* Stärkelse (Många glukosmolekyler som sitter ihop)
* Maltos (två glukosmolekyler som sitter ihop)

Stärkelse är det överlägset bästa då det bryts ned något långsammare än de andra två
och på så sätt ger en mer stabil tillförsel av glukos till blodet (mängden glukos i blodet är det
vi avser när vi talar om blodsocker).

Nästa del handlar lite om Fruktos, Sakaros, Laktos, Vitargo, Maltodextrin m.m.
Del 2 kommer senare i veckan som kommer.

Ciao / Mattis

Informationen kommer ifrån Kroppsnytt 02/2011

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0